Amatörradio

SA5SVE

Mitt callsign som jag fått välja själv efter önskemål. SA är Sveriges prefix, 5 är min region som jag bor i och SVE är början på mitt efternamn som råkade vara ledigt. Jag finns även i SM-Callbook på svenska sändaramatörers sajt samt på qrz.com. Jag tog min amatörradiolicens 22 april år 2023.

Bilden här under är när jag försöker få kontakt med 70 cm repeatern SG5DV i Uppsala, men det verkar inte riktigt som jag kunde nå dit.

Här är anledningen, ett berg precis innan signalen når fram till mig från SG5DV-repeatern

Min nuvarande kortvågsradio är en Icom IC-7300 med en hembyggd Carolina Windomantenn med en egenlindad strömbalun 1:4. Antennen är 40,23 meter lång och är monterat i ett V pga brist på höga träd på tomten men fungerar bra och jag har gjort QSO (upprättat förbindelse) till Sydkorea, Brasilien, Australien, USA, Kanada osv.

Se gärna min sida om modifiering av klockbatteriet på min Icom IC-7300 radio
https://svenske.eu/ic-7300-batterimodifiering/

Aktuella prognoser för långväga radiokommunikation

Min Carolina Windomantenn 40,23 meter lång för 10-80 meters bandet. Fungerar även bra för 160 meter där jag kört lite FT8. Bilden är tagen med ett ultravidvinkelobjektiv för att få med så gott som hela antennen.

I 90 graders vinkeln sitter 1:4 strömbalunen och där går koaxialkabeln RG58 ner och sedan in i huset.

Här är den del av antennen som inte syns i övre bilden.

Nedan är min första amatörradiorigg, en över sommaren 2023 lånad och återlämnad Yaesu FT-950 transceiver, med en tillhörande nätdel som kan ge 13,8V 30A som mest vilket räcker till gott och väl för de 100 Watt som jag sänder med.

Min första antenn för 20 meters bandet, nu mer ligger den nedmonterad i en låda. (14.000-14,350 MHz). Det är en dipolantenn och verkar fungera endast för det bandet vilket den är perfekt avstämd för. Jag har lyckats ta emot radiosignaler ändra ifrån Australien på denna plats. Vilket är mitt QTH (där jag bor).

73 DE
SA5SVE