Honung och recept

Baka med honung!

Vad kan man göra med honung? Ersätta socker i recept. Här är min favoritkanelbulle som bakats på honung, där sockret i deg och fyllning helt ersatts med honung. En ökning på ca 15-20% mot motsvarande den sockermängd som står i receptet rekommenderar jag.

Nybakt kanelbulle med pärlsocker på. Toppen av bullen är glansig av både honung och utav det penslade ägget som pärlsockret fäster på.

En närbild på när honungen läggs på i fyllningen på den utkavlade degen. Här rinner honungen lätt och fint eftersom det är nyslungad honung som ej är ympad som jag främst använder till bakningen.

Recept på kanelbullar

Degen består av följande ingredienser
150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 krm salt
170 gram Fibyhonung
2 tsk malen kardemumma
1,4 liter kärnvetemjöl

Smula sönder jästen i en degbunke, värm sedan smöret i en kastrull, när smöret smält häll på mjölken. Häll på honungen i degen samt kardemumman. Ha i vetemjölet och kör igång degblandaren och när degen gått ihop sig och det är strax dax att stänga av den, häll i saltet. Låt degen jäsa till dubbel storlek.

När degen jäst kavlar du ut den. På degen har du följande fyllning.

150 gram smör som du värmt så den är mjuk ej flytande.
100 gram honung flytande, har du ej flytande så värm ympad honung till 39 grader så blir den flytande igen.
1-1,5 msk kanel
1 msk malen kardemumma

Rulla ihop degen och skär av snittar som du lägger i degformar, ha på ett krossat ägg som du penslar ovanpå, glöm inte pärlsocker i riklig mängd.

Grädda i 13-14 minuter på 250 grader i mitten av ugnen.