Elektronikprojekt

En Nixieklocka! Ett måste för den nördige entusiasten, jag köpte mig en byggsats från PV Electronics i england och byggde mig en låda samt fick tag på en aluminiumplåt som fick agera framsida. Klockan går än idag men går oftast fel pga felaktig DCF 77 mottagare. Jag löste aldrig den biten men klockan sitter i garaget som prydnad än idag.

Jag valde att nota ihop trächassit, en kompis kom med en kopieringsapparat som skulle skrotas. Tyvärr fanns bara gula, röda och lila kablar i den. Men det gick att hålla isär ändå utan indexering av kablar. Grå kabeln är till DCF77 mottagaren.

En rörförstärkare som jag byggde under kvällarna som jag gjorde lumpen, år 2002 blev den klar. Den används än idag och uteffekten är 2×15 watt i klass AB push pull. Lådan är byggd i billig mahogny samt fräst och de runda muttrarna kommer från ett cigarrställ från en kiosk som mina farföräldrar drev på 60-talet.

Här är elschemat utan nätdel, till viss del egen konstruktion och andra värden samt NFB. Utgångstransformatorn går att köpa en billig till en Fender Deluxe vilket spar åtskillga tusenlappar. Detta är mig veterligen den billigaste högklassiga stereoförstärkare man kan bygga själv. Rören är även de billiga och vanligt förekommande.

EL84 rören när glödspänning och anod på 300v+ är påslaget. Mycket stämningsfullt och varmt och härligt ljud när anläggningen är igång.